İrem Barutçu
Gazeteci- Yazar. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden 1993 yılında mezun oldu. Gazeteciliğe, öğrenciyken, 1991 yılında, Hürriyet gazetesinde başladı. Hürriyet Production bünyesinde hazırlanan Hodri Meydan programında hazırladığı haber dosyaları dikkat çekince, televizyon haberciliğine yöneldi. Show TV, Star TV, TGRT gibi kurumların haber merkezlerinde muhabir, editör, haber spikeri, haber programı yapımcısı ve sunucusu gibi görevler aldı. 2001 yılında, “Günlük haber beni artık tatmin etmiyor. Daha uzun soluklu işler yapmak istiyorum!” diyerek haberciliğe ara verdi ve ilk kitabı üzerinde çalışmaya başladı. Babıâli Tanrıları- Simavi Ailesi adlı eser, 2004 yılı Aralık ayında Agora Kitaplığı tarafından yayımlandı ve piyasaya çıktığı gün üç baskı yaparak, ‘çok satanlar’ listelerinde yer aldı.
Hürriyet gazetesi ve kurucusu Simavi ailesinin -dede Sedat Simavi’den torun Sedat Simavi’ye- üç kuşak gerçek yaşam öyküsünün irdelendiği eserde, salt kitaba konu olan aile ve gazete değil; başta medya- siyaset-derin devlet ilişkileri olmak üzere, Türkiye madalyonunun ‘diğer’ yüzü de anlatılıyordu. Kitabın bir diğer özelliği, ‘unauthorized’; öyküsü yazılan kişi ya da kişilerden onay beklemeksizin yazılmış olmasıydı. Bu yönleriyle ses getiren Babıâli Tanrıları- Simavi Ailesi, ulusal gazetelerde tefrika edildi ve pek çok makaleye konu oldu. Türk medyası, bu kitap üzerinden bir dönemi konuşmaya, tartışmaya başlamıştı.
Barutçu, 2005 yılında aktif gazeteciliğe döndü. Tercüman gazetesi, Bugün gazetesi, Sabah gazetesinde çalıştı; röportaj yazarlığı, köşe yazarlığı, yazı işleri müdürlüğü gibi görevler aldı. Ancak gönlü uzun soluklu projelerdeydi. 2007 yılı Temmuz ayında, “Yeni bir kitaba başladım, tüm zamanımı yazıya ayırmak istiyorum.” diyerek röportaj yazarı olarak çalışmakta olduğu Sabah gazetesinden ayrıldı. Bu kitap, Nail- Keçili Ailesi’nin Üç Kuşak Trajik Öyküsü adını taşıyordu. Destek Yayınları tarafından, 2012 yılı Haziran ayında yayımlanan eserde, bir yandan, Teşkilat-ı Mahsusa’nın kurucu komutanlarından İttihatçı fedai Yenibahçeli Nail Bey’den reklamcı Nail Keçili’ye bir ailenin üç kuşak öyküsü anlatılırken, bir yandan da bu öykü üzerinden ‘kurulu düzenin’ refleksleri gözler önüne seriliyordu. Aynı yıl Temmuz ayında, Babıâli Tanrıları- Simavi Ailesi, bu kez Destek Yayınları tarafından yeniden basıldı ve yıllar içinde tekrar baskıları yapıldı.
İrem Barutçu, bugün tarihsel bir roman üzerine çalışıyor. Barutçu’nun ayrıca, proje yöneticiliğini ve editörlüğünü üstlendiği, 2012 yılı Nisan ayında Doğan Kitap tarafından yayımlanan ve Tercüman gazetesi patronu Kemal Ilıcak’ın yaşamından kesitlerin aktarıldığı, Dost-Kemal Ilıcak adlı bir çalışması bulunuyor.